05 jul 2019 – Op Zee

Het schip de Sea Watch 3 vaart onder de Nederlandse vlag en pikt bootvluchtelingen op die tussen Afrika en Zuid-Europa dobberen. Eenmaal aan boord van dit schip worden zij de haven van Lampedusa binnengebracht en krijgen zij de status van vluchteling. Op die manier komen regelmatig Noord-Afrikanen Europa binnen.

Op woensdag zagen we het VVD-Kamerlid Van Wijngaarden in De Telegraaf voorstellen dat het op zee oppikken van migranten strafbaar moet worden. Hij betoogde dat op die manier mensensmokkel gefaciliteerd wordt.

Twee coalitiepartners, D66 en ChristenUnie maakten gehakt van het idee. De kleinste van die twee dreigde zelfs de coalitie op te blazen als deze wet het zou halen. Er leek een meerderheid vóór. Maar, zo zei de CU, wij kunnen op tal van andere onderwerpen waar de VVD tegen is ook wel meerderheden halen. Zo kun je niet samenwerken.

En dus werd Van Wijngaarden gesommeerd het voorstel in te slikken. Knarsend door de bocht: hij vroeg in het debat op donderdag alleen nog of de staatssecretaris eens wilde onderzoeken, misschien in Europees verband, wat de mogelijkheden waren. Ofwel: hij trok de keutel helemaal in.

Op woensdag blazen in De Telegraaf, er achter komen dat je verhaal niet lekker valt en op donderdag in het debat met een suf verhaal komen. ’t Communicatieve doel bereikt: de krant gehaald en ter rechterzijde ook weer op de kaart als de partij die “er wat aan wil doen.” En dat er op zee helemaal niks gaat veranderen wist de VVD op dinsdag waarschijnlijk al.

Reacties zijn gesloten.