05 mei 2023 – Twintig-nul

Was het nou een Oekraïense drone, een Russische drone of is het een nep-video? We weten niet precies hoe het zit met die ontploffing boven het Kremlin, eerder deze week. Waarheid is het eerste slachtoffer in elke oorlog: leugens zijn wapens.

Maar andersom kan het ook, positieve communicatie als wapen.

President Zelensky was donderdag voor een flitsbezoek in Den Haag. Als het gaat om oorlogscommunicatie heeft hij allang (en met 20-0) van Putin gewonnen. Alles wat hij doet straalt zelfvertrouwen, kracht en rust uit. Hij maakt zelfs grapjes over de situatie: “Er zou vandaag een andere Vladimir in Den Haag moeten zijn” zei hij. Hij doelde op het internationaal opsporingsbevel tegen zijn voornaamgenoot Putin, die hij graag voor het Internationaal Strafhof zou zien.

Hij weet waar hij is, en met wie hij praat. Geen standaard speech vol van clichés, maar een bevlogen verhaal, waarin hij de Dodenherdenking en MH17 slim betrok. Dat maakt indruk, net als het moment waarop hij 1 minuut stilte vroeg, midden in zijn speech, voor alle slachtoffers van Russisch geweld.

Zelensky is een geboren communicator, die al zijn vaardigheden dagelijks inzet om niet alleen zijn eigen bevolking, maar ook een groot deel van de internationale gemeenschap aan zijn kant van het conflict te houden. En met succes.

Zagen we in het begin van de oorlog nog lange toespraken van Putin, die zijn er al een poosje niet meer geweest. Het Kremlin begrijpt waarschijnlijk wel dat die oorlog niet meer te winnen is. Nu die andere oorlog nog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *