05 mrt 2021 – Alexia

Door een buitengewoon plezierig toeval ben ik redelijk goed op de hoogte van wat het United World College is. U weet wel, die school waar de tweede dochter van onze koning naar toe gaat. Het was dan ook met grote verbazing dat ik las dat UWC de elitaire kostschool is waar royals en multimiljonairs hun kinderen naar toe sturen. Ik kan u verzekeren, ik heb geen blauw bloed en ook aan dat andere criterium voldoe ik allerminst.

Zo’n frame is echter snel gemaakt en journalisten kwaken elkaar allemaal vrolijk na. Ik ga hier geen moeite doen om uit te leggen hoe het wél zit, kijk op www.uwc.nl om uit te vinden welk idealistisch en globalistisch idee erachter zit.

Hoe komt dat nou, dat de media over die school (en de 17 andere colleges van UWC) zoveel onzin verkopen? In de eerste plaats omdat het te leuk is om dat verhaal niet te vertellen. Een jonge prinses, een oud kasteel in Wales…

In de tweede plaats, en dat vind ik minder handig, heeft de organisatie er niet alles aan gedaan om dat onjuiste beeld te voorkomen. De komende dagen zullen we hier en daar wel weer wat genuanceerdere verhalen zien opduiken, maar het onjuiste frame is al gezet en het beeld bepaald.

De communicatie-les: als je goed nieuws hebt, moet je niet alleen enthousiast zijn over dat bericht, maar moet je ook nadenken over hoe het nieuws zich gaat ontwikkelen en welke onjuistheden je beter vooraf dan achteraf kan wegnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *