05 okt 2018 – ING

Bij de ING ging de afgelopen periode een hoop mis. Je zou denken dat na de record-schikking van driekwart miljard vanwege het toelaten van witwassen, ze toch geleerd hadden van hun fouten.

Slimme communicatie staat nog steeds niet op hun rapport. Althans, niet met een voldoende. Want deze week werd er weer flink geblunderd. In een interview met het NRC, overigens naar aanleiding van een opinieartikel in het FD, haalt commissaris Breukink uit naar de politiek. Hij is van mening dat politici anderen niet zo nadrukkelijk op hun fouten moeten wijzen. Ze maken daarmee het probleem groter, vindt Breukink.

Na de enorme economische crisis, waarbij grote systeemfouten in het bankwezen aan het licht kwamen, is het niet gek dat de publieke opinie, en daarmee ook de politiek, uiterst kritisch is naar de banken. Dat vindt mijnheer Breukink niet leuk, maar zo is het wel.Als je dan overgaat tot het schrijven van een verongelijkt opiniestuk en het geven van een interview waarin je aangeeft dat het niet fair is dat je zo kritisch wordt bejegend, wek je de indruk dat je nog steeds helemaal niets hebt geleerd over hoe de buitenwereld tegen je aankijkt. Waar de heer Breukink denkt zijn Grote Gelijk te halen, gooit hij alleen maar olie op het vuur en versterkt daarmee het wantrouwen tegen de bank.

Ook dat is communicatie: niet alleen maar zenden van een boodschap, maar vooral begrijpen hoe die boodschap zal landen, en in welke context jouw berichten wordt ontvangen.

Reacties zijn gesloten.