06 aug 2021 – Verhuizen?

Toen ik het bericht over DSM voor het eerst las, dacht ik ach ja, zo gaat dat nu eenmaal bij grote bedrijven. Maar zelfs als dat zo is, vind ik het bij nader inzien toch wel heel dom, wat het bedrijf deze week deed.

DSM claimt een subsidie van 1,75 miljoen van de provincie Limburg en dreigt naar Amsterdam te vertrekken als ze dat geld niet krijgen. Zou het bedrijf zeer noodlijdend zijn geweest dan viel zo’n opstelling nog te billijken, maar dit alles speelt op de dag dat DSM een winst van net iets meer dan één miljard (1010 miljoen) rapporteert.

Zoals zoveel grote bedrijven heeft DSM altijd de mond vol van maatschappelijke verantwoordelijkheid. In jaarverslagen worden vele pagina’s volgeschreven over mooie idealen. De praktijk is echter weerbarstiger; niet de woorden, maar de daden zijn relevant.

Het bedrijf verhuizen naar Amsterdam lijkt een kleinigheid, maar voor heel veel werknemers is het dat niet. Het is onoverkomelijk. En wat te denken van kleine ondernemers rondom het bedrijf… Met het dreigement alles op te breken en te verhuizen sla je een diep gat in het vertrouwen dat je hebt opgebouwd. En waarom? Voor 0,173% van je winst.

In corporate communicatie draait het om vertrouwen. Vertrouwen dat je van al je stakeholders (medewerkers, leveranciers, aandeelhouders, klanten, overheden) moet verdienen. DSM bewees deze week dat het soms verstandig is om €1.750.000 over te hebben voor dat vertrouwen. Of zoals het FD schreef: een simpel rekensommetje, maar vergeten de reputatieschade mee te nemen. De spijker op z’n kop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *