06 jan 2017 – Duiken

De website communicatieonline wees deze week op een onderzoek van Peter Bull, waarin hij maar liefst 35 technieken onderscheidt die politici gebruiken om een antwoord te ontduiken. Toen ik het las dacht ik meteen dat niet alleen politici dat doen. Ook woordvoerders, zaakdeskundigen, advocaten, CEO’s en andere beroepsgroepen die regelmatig door media ondervraagd worden kunnen er wat van. Maar goed, het onderzoek van mijnheer Bull richtte zich op de politiek. Bull onderzocht ook nog verder, hij keek ook naar het soort vragen dat politici voorgeschoteld krijgen. Sommige vragen zijn puur gericht op gezichtsverlies van de politicus en dus is duik-gedrag dan wel een logische verdediging. Zo is het dus niet helemaal de schuld van politici.

Een interessant artikel. Maar interessanter nog vind ik de reactie eronder van de woordvoerder van vice-premier Asscher, Friso Fennema. Die wijst er op dat een woordvoerder van een politicus niet bezig moet zijn met het aanleren van ontwijk-technieken. Hij moet zijn baas (sic) aanleren om kort, bondig en beeldende antwoorden te geven, ook op slechte vragen.

Ik ben het hartgrondig eens met Fennema, hij houdt iedereen die zich met spreken in het openbaar bezighoudt een belangrijke les voor. Inderdaad, laten we zo’n lijstje met 35 manieren om een vraag te duiken vooral niet tot standaard verheffen in de woordvoering, politiek of niet-politiek. Laten we vooral ons blijven richten op betekenisvolle communicatie. Goed geformuleerde kernboodschappen, duidelijke en heldere taal met goede voorbeelden. Die overleven zelfs het slechtste interview, daar ben ik van overtuigd.

Reacties zijn gesloten.