06 mei 2022 – Woordvoerder

Hoewel president Biden vindt dat zijn huidige woordvoerder (press secretary) Jen Psaki “zowel fatsoen, respect en decorum heeft teruggebracht in het Witte Huis”, vliegt ze er toch uit. Na de woordvoerders van Bidens voorganger was het terugbrengen van fatsoen, respect en decorum geen hele zware opgave. Herinnert u bijvoorbeeld zich Kellyanne Conway nog? Toen bleek dat woordvoerder Sean Spicer glashard had staan liegen in een persconferentie, merkte zij op haar beurt op dat zijn beweringen ‘alternatieve feiten’ waren en dus klopten. En Spicer, ja dat was die man die beweerde dat de inauguratie van Trump de drukst bezochte ooit was.

De woordvoerders van Biden zijn rustig, beleefd en blijven bij de feiten. Maar vooral: niemand heeft het er over. Dus heeft Biden gelijk dat mevrouw Psaki het voortreffelijk heeft gedaan. Toch kondigde de president donderdag aan dat zij vervangen gaat worden door Karine Jean-Pierre. Voor Amerika altijd het vermelden waard: zij is Afro-American en openlijk lesbisch.

De reden van de vervanging is duidelijk. Er komen verkiezingen in november aan en de Democratische Partij staat er niet overal even goed op. Wat dan vaak een goed idee lijkt: verander niet de boodschap, maar laat andere mensen de boodschap brengen.

Het hele communicatieteam gaat op de schop, met Jean-Pierre als nieuw boegbeeld. Biden hoopt daarmee ongetwijfeld zijn positie te versterken onder het progressieve en het niet-blanke deel van de kiezers.

Het is daarom mijn voorspelling dat de komende maanden de press secretary een meer prominente en zichtbare rol gaat krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *