06 sep 2019 – Gebarentaal

Deze week zag ik in het programma Nieuwsuur een onderwerp over gebarentaal. Als woordvoerder ben ik natuurlijk altijd geïnteresseerd in onderwerpen over taal, omdat taal mijn belangrijkste gereedschap is. In het buitenland is het heel normaal dat bij belangrijke persconferenties of mededelingen er naast degene die te horen is, ook iemand staat die het verwoordde uitbeeldt in gebarentaal.

Ik had me niet eerder gerealiseerd hoe belangrijk gebarentaal eigenlijk is. “Tolken worden op bepaalde plekken geweigerd. Of ze worden in een donkere hoek gezet, waar we de tolk niet kunnen zien”, zei (met haar handen) woordvoerder Eva Westerhoff van de belangenorganisatie Dovenschap. “Dat is vermoeiend en het kost heel veel energie om die strijd aan te gaan. Dus het is belangrijk dat er meer bewustwording komt.”

Er komt een wet, drie partijen in de Tweede Kamer nemen daartoe nu het initiatief, om de Nederlandse gebarentaal (NGT) te erkennen. Na het zien van het onderwerp bij Nieuwsuur ben ik van mening dat dat een goede zaak is.

Het zou goed zijn als alle woordvoerders en communicatieprofessionals zich bewust zijn van de grote meerwaarde van een tolk bij hun werk. Bij belangrijke persconferenties kun je een veel groter publiek bereiken als je er een tolk naast zet. Onze minister-president zou op vrijdag het initiatief kunnen nemen, bij zijn wekelijkse perseconferentie. Als tenminste maar nooit zo’n wonderlijke vertoning wordt als bij de begrafenis van Nelson Mandela. Het optreden van die doventolk heeft de gebarentaal immers weinig goed gedaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *