07 aug 2015 – Spijt

Er is dus nu een Hoofdofficier van het OM te Limburg, die spijt heeft van zijn woorden. Wat is er gebeurd? Tijdens een zitting over de zedenzaak rond het stelselmatig misbruik van een minderjarig meisje zei hij: „Dat het gevolgen kan hebben voor hun huwelijk of relatie, daar zit ik niet mee. Deze mannen hadden seks met een minderjarige. Ik ga ze niet helpen dat geheim te houden.”

Twee verdachten in deze zaak hebben zelfmoord gepleegd. Of ze dat deden vanwege de weinig subtiele uitspraak van de officier is niet bekend, maar ik kan me voorstellen dat het allemaal niet heeft geholpen bij de gemoedsrust van deze mannen.

De uitspraken die een officier van justitie doet tijdens een zitting zijn meestal niet zomaar impulsief. Dat wordt allemaal goed voorbereid. Ten minste, dat mag je hopen. Uitspraken als deze hebben dus ongetwijfeld ergens op een blaadje gestaan, zijn al van te voren overdacht.

Spijt hebben van een moment van onachtzaamheid of een slip of the tongue, dat vind ik logisch en kan gebeuren. Goed dat je dat toegeeft en ik zou ook altijd adviseren om dat te doen. Maar in dit geval ligt het toch iets anders. De spijt die hier wordt betuigd heeft iets van krokodillentranen. En dat is huichelachtig en doorzichtig. Zeg dan gewoon dat er een professionele fout is gemaakt. En dat die  officier daarop zal worden aangesproken. Spijt betuigen is dan niet zo sterk.

Reacties zijn gesloten.