07 dec 2018 – Gele Hesjes

Hele dictaturen zijn gevallen omdat het volk in opstand kwam. De macht van het protest, dan denk je aan de Franse Revolutie, de Februaristaking, de Oranjerevolutie in Kiev of de Arabische Lente. En nu gebeurt er weer zoiets. De Gele Hesjes. In Frankrijk begon het met een klein groepje mensen die zo’n veiligheidsvestje aantrokken en de straat op gingen om te protesteren tegen verhoging van de brandstofaccijnzen. Dat was de manier waarop president Macron de begroting probeerde te redden, maar de mensen pikten het niet.

Helaas zit er niet echt een duidelijke beweging achter en daardoor komen de Hesjes te pas voor allerlei vormen van ongenoegen. Er zijn Gele Hesjes die tegen immigratie protesteren, anderen willen de president weghebben uit het Elysée, er zijn nog steeds mensen tegen de brandstofaccijnzen en God mag weten waar ze nog meer allemaal voor of tegen zijn. En dat is weer koren op de molen van relschoppers, die de gelegenheid te baat nemen om een paar auto’s in de fik te steken, de politie aan te vallen en winkels te plunderen.

De macht aan het volk. Als het doel duidelijk is en de stem van protest eensgezind is het een zeer machtig wapen, wanneer het ongeleid is en inhoudelijk alle kanten opstuitert, kun je op je vingers natellen dat het uit de hand loopt. Dat is jammer. Want het sterkste wapen dat je als burgers samen bezit, wordt dan krachteloos.

Reacties zijn gesloten.