07 jul 2023 – Dreigende crisis

Vreemd genoeg gaat de dreigende crisis in Den Haag maar deels over de immigratieproblematiek. Natuurlijk, elke crisis moet een aanleiding hebben, maar deze heeft  een andere achtergrond. En dat is: wie heeft er belang bij verkiezingen?

Het oude adagium “Wie breekt, betaalt” gaat in politiek Den Haag kennelijk niet meer op. De VVD zit op ramkoers en lijkt uit te stralen daar best verkiezingen voor over te hebben. Ook de ChristenUnie, die electoraal veel minder last heeft van de BBB dan die andere confessionele hoofdrolspeler CDA, kan leven met de gedachte dat er verkiezingen komen.

Voor D66 en CDA ligt dat anders, zij moeten vrezen voor een afstraffing door de kiezer. D66 leider Kaag is weinig populair en daarom vrezen veel D66’ers dat als het kabinet valt, de oppositie rest. Daardoor komen de punten die ze bij de formatie hebben binnengesleept, zeker niet meer van de grond. En het CDA? Dat wordt van binnenuit opgegeten door de BBB.

Je ziet deze zaken ook terug in de communicatie door de partijleiders. Kaag en Hoekstra blijven maar benadrukken dat er nog volop gepraat wordt en dat een oplossing mogelijk is. Rutte en Schouten hebben het over het proces, dat moeizaam is. Opvallend is dat er vrijwel niemand iets zegt over asielzoekers.

Ik heb zelf geleerd dat angst (voor wat dan ook) geen goede raadgever is in de politiek. Als je heel bang bent – en dat uitstraalt – dat de BBB bij nieuwe verkiezingen opnieuw enorm gaat scoren, gaat dat misschien nog gebeuren ook.

Volgende week een blog over de kabinetscrisis of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *