07 okt 2022 – Bonus

Soms zijn dingen zo slecht uit te leggen dat je als woordvoerder moet teruggrijpen op formele zinnen. Zo benadrukte KLM deze week naar het FD dat zij voor de rechter bevestiging kreeg dat het bedrijf ‘juridisch het juiste’ deed.

KLM ontving een enorm bedrag aan staatssteun in het kader van de corona-maatregelen. dat is wel terugbetaald, maar KLM kan tot 2026 makkelijk geld lenen met de staat als garantie. Of en waarom dat nodig is, daarover kan je twisten. Maar kom niet aan onze nationale zwaan… eh… trots in Den Haag, de KLM moet en zal overeind gehouden worden.

Als een bedrijf staatssteun krijgt, is het altijd een heikel punt wanneer de topman een dikke bonus krijgt. De minister zei eerder dat daarvan geen sprake kan zijn. Oud-topman Elbers wil echter gewoon zijn bonus en ontslagvergoeding (€ 855.788,76) hebben, samen ruim € 1.300.000 en vroeg aan de rechter of KLM dat moet betalen.

Ja, zegt de rechter. Want KLM heeft een afspraak met de staat over de coronasteun, maar Elbers is geen partij daarin en de afspraken die hij met KLM had, blijven dus gewoon bestaan. En KLM moet nu dus ‘juridisch het juiste’ doen en betalen.

Natuurlijk moet je altijd doen wat de rechter zegt en die moet zich houden aan de wet. Maar er is ook nog zoiets als een moreel kompas. Dat kompas had Elbers er op kunnen wijzen dat je ook van je claim kan afzien.

Maar dát kan de woordvoerder van KLM natuurlijk niet zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *