07 sep 2018 – Zwijg!

Mooi uitzoekwerk van The Guardian. Door een beroep te doen op de Freedom of Information Act (FIA), die je zou kunnen vergelijken met onze Wet Openbaarheid Bestuur (de ‘wob’) kwamen ze donderdagochtend met een verhaal over de inauguratie van Trump, nu alweer anderhalf jaar geleden.

The Guardian onthulde dat na een interventie van Trump zelf, foto’s van die 21e januari werden gemanipuleerd, zodat het lijkt alsof het een stuk drukker was. Trump kon niet uitstaan dat zíjn feestje minder bezocht werd dan zijn voorganger Obama en dus liet hij de foto’s bewerken. Daarna verklaarde hij dat het de best bezochte inauguratie ooit was, hetgeen tot een van de eerste crises rondom de nieuwe president leidde, toen dat onzin bleek. Onder die FIA moest het ministerie van Binnenlandse Zaken de betreffende documenten vrijgeven aan de redactie van The Guardian. Nu is dus ook onomstotelijk aangetoond dat Trump zelf manipuleerde, hoewel hij de media van Fake-News beschuldigde.

Dat is een belangrijke les voor iedereen die wel eens in het openbaar spreekt, of je nu president van de VS of woordvoerder van een klein bedrijf bent. Alles wat je zegt kan (en zal) worden nageplozen, desnoods met een beroep op de wob. Liegen leidt direct tot twee problemen. In de eerste plaats bereik je niets, want als je leugen uitkomt is je boodschap naar de knoppen. In de tweede plaats gelooft niemand je de volgende keer, wat je ook zegt.

Spreken in het openbaar: spreek de waarheid, of zwijg!

Reacties zijn gesloten.