08 feb 2019 – Diplomatie

EU president Donald Tusk liet zich niet van zijn diplomatiekste kant zien, toen hij tijdens een persconferentie zich hardop afvroeg ”hoe die speciale plaats in de hel eruitziet voor degenen die de brexit hebben aangemoedigd, zonder een idee te hebben hoe dat zou moeten gebeuren.”

Je kan je er alles bij voorstellen dat de topman van de EU ondertussen een punthoofd krijgt van de Britten. Immers, na lange onderhandelingen bereikte hij eindelijk een akkoord met May, die vervolgens in het Lagerhuis een “no” te horen kreeg voor dat akkoord. Wie denkt dat de Britten er dan alsnog een beter akkoord uit zullen slepen, is of gek of Brits.

Toch is de opmerking van Tusk lomp en ongepast. Wat hij er namelijk mee bereikt is dat niet alleen nog meer Britten, maar ook inwoners van andere landen zich achter de oren krabben. Als dit die EU is, als dit de omgangsvormen zijn, moet je daar dan bij willen horen? Tusk zou dus beter moeten weten. Met dit soort opmerkingen ga je zeker geen zieltjes winnen vóór Europa. De kritiek is toch al zo vaak dat de zogenaamde Eurocraten alle contact met de werkelijkheid kwijt zijn. Terecht, zo lijkt het.

Nee, laten we dan ouderwets trots zijn op de omgangsvormen in ons eigen parlement… Nou, ook niet echt hoor! Of hebt u die clash van donderdag gemist? Ongehoord hoe de “Geachte Afgevaardigden” van PVV en Denk elkaar voor van alles uitmaken in de Tweede Kamer. Dan lijkt “Doe eens normaal, man” opeens best braaf.

Reacties zijn gesloten.