08 jan 2021 – Leugens

Deze week hebben we gezien waartoe leugens kunnen leiden.

In Amerika leven veel mensen in een mediabubble. Ze kijken alleen naar zenders die vertellen wat ze willen horen, lezen allen kranten die schrijven wat ze willen lezen. Mediapluriformiteit zoals wij die kennen bestaat daar nauwelijks. Alles wat niet in je straatje past, is fake news.

Als je in die bubble sinds 7 november hebt gehoord dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen, dat jouw stem niet is gehoord, dat jouw land binnenkort naar de knoppen gaat onder een extreem linkse president die de verkiezingen heeft gestolen, dan begrijp ik wel dat je boos bent. Daarmee praat ik het  binnenvallen en beschadigen van het Capitool niet goed, natuurlijk niet. Integendeel.

Maar waar een aantal domme en opgefokte Amerikanen nu de gevangenis in zal moeten, is de hoofdschuldige toch echt iemand anders. Dat is degene die gemaakt heeft dat deze groep consequent is voorgelogen. Die gebruik gemaakt heeft van de media-segregatie in zijn land om zijn aanhangers op te hitsen door feiten te ontkennen en verdraaien. Zelfs zijn laatste videoboodschap zegt diegene dat zich neerlegt bij een “transition of power” maar ook dat hij blijft geloven dat de uitslag niet klopt.

Op Twitter zag ik een angstaanjagend bericht van een overlevende van Auschwitz. Die waarschuwde voor leiders die feiten en meningen in elkaar laten overgaan, en zo de massa kunnen laten geloven dat de waarheid een leugen is, en de leugen een waarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *