08 jul 2022 – Strafpunten

Vorige week was ik nogal kritisch over het boerenprotest en – zo snel verander ik niet van mening – dat ben ik nog steeds. Ik vind het schaamteloze en wetteloze gedrag van de protesterende boeren beneden alle peil. Wat zou er gebeuren als zorgmedewerkers, onderwijzers of politiemensen zo te keer zouden gaan bij hun protesten. Nederland zou te klein zijn. Maar hier volgt een nuancering.

Het kabinet benoemde deze week een onderhandelaar. Niemand minder dan Johan Remkes werd de vooruitgeschoven post van het kabinet. Ja, wéér Remkes, de vaste probleemoplosser van Rutte. En daar willen de boeren niet mee praten. Dat vind ik logisch, en wel om twee redenen.

In de eerste plaats is het aanwijzen van Remkes nogal lomp. De kabinetsmaatregelen met betrekking tot stikstof zijn gebaseerd op het rapport “Niet alles kan overal”, geschreven door… diezelfde Remkes. Ik begrijp dat de boeren niet zitten te wachten op een onderhandelaar, die tegelijkertijd ook de architect is van de plannen van het kabinet.

In de tweede plaats, er is een conflict tussen de regering en de boeren. Waarom voert Rutte niet zelf de gesprekken? Is het ondertussen geen Chefsache geworden? Binnen het kabinet is natuurlijk op dit moment weinig krediet voor de boeren, na de belegering van het huis van minister Van der Wal, maar daar moet je je dan maar overheen zetten. Echt leiderschap vraagt er om dat je altijd bereid bent om de eerste stap te zetten.

Geen extra punten voor de boeren, maar wel twee dikke strafpunten voor het kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *