08 mrt 2019 – Rupsje

Sprak ik vorige week nog mijn verbazing uit over de driekwart miljard die de minister van Financiën in onze nationale vliegmaatschappij stak, moet ik het deze week weer een beetje voor de politiek opnemen. Want dat ze nu met z’n allen in Den Haag een tikkeltje geïrriteerd zijn, dat begrijp ik wel.

Op donderdagochtend stond er een interview in De Telegraaf met KLM baas Elbers – inderdaad, die man voor wiens positie minister Hoekstra had gelobbyd en en passant nog eens 750 miljoen op tafel had gelegd. En wat lezen we in dat interview? Elbers baalt van het plan om een Europese vliegtaks in te voeren. “Dat tast onze winstgevendheid aan,” zegt hij.

Dat zal allemaal best, maar daarmee overspeelt Elbers zijn hand. Hij denkt misschien: Ze hebben me vorige week gered, laten we eens zien hoe ver je het argument van nationale trots en werkgelegenheid kan oprekken. Rupsje Nooitgenoeg!

Een Europese vliegtaks zou gelden voor alle Europese vluchten en tast de concurrentiepositie dus helemaal niet aan. Dat zou een eenzijdige Nederlandse taks wel doen, maar dat is niet het voorstel van het kabinet. Elbers wil gewoon niet dat mensen de trein gaan pakken op kortere afstanden. Rupsje Nooitgenoeg!

Zeker waar die hebberige rups toch al niet mag klagen. De luchtvaart is immers vrijgesteld van BTW en op kerosine zit geen accijns. Na de enorme financiële injectie plus de actieve lobby voor zijn baantje door Hoekstra zou iets meer bescheidenheid bij de KLM-topman toch wel op z’n plek zijn.

Reacties zijn gesloten.