09 apr 2021 – Slijtage

“Zacht rust de macht der gewoonte op de gewoonte van de macht.” Zelden was deze wijsheid meer zichtbaar dan de afgelopen week in Den Haag. Het is onvermijdelijk dat mensen die een lange tijd aan de top staan aan leiderschapsslijtage gaan lijden en dat zagen we duidelijk gebeuren bij premier Rutte.

Slijtage? Ja, macht slijt. Bijvoorbeeld door de groeiende overtuiging dat je ‘er wel mee wegkomt’. Het blinde vertrouwen op de succesformule ‘daar heb ik geen herinnering aan’ en het misplaatste gevoel ‘wie maakt me wat’. Toegegeven anderzijds, bescheidenheid en zelfrelativering binnen twee weken na een klinkende verkiezingsoverwinning zijn geen eenvoudige opgaven.

Ik heb eerder geschreven dat ik Rutte communicatief hoogbegaafd vind. Maar deze week zagen we dat communicatieve hoogbegaafdheid ook een risico inhoudt. Want als de tot nu toe effectieve stijl opeens slijtageplekjes vertoont is het van het ene moment op het andere heel irritant en helemaal niet meer zo fraai om naar te kijken.

Rutte liet weten dat hij niet piekert over opstappen. Het zou niet ieders keus zijn, maar behalve dat macht slijt schijnt het ook te verslaven. Dus wie weet wat wij zelf zouden doen…

Rutte zal echter wel moeten inzien dat hij uit een ander vaatje moet gaan tappen. Bijvoorbeeld de manier waarop hij met zijn geheugen omgaat. Hij is communicatief sterk genoeg om dat te kunnen, nu moet hij het nog willen. Anders voorzie ik een roemloze afgang. En hoewel ikzelf bij een andere partij hoor dan de zijne: dat heeft hij niet verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *