09 feb 2018 – Belletjetrekken

Natuurlijk staat het iedereen vrij om aangifte van belediging te doen bij de politie. Deze week maakte een Kamerlid gebruik van dit middel terwijl hij en zijn advocaat – tevens fractiegenoot – al lang wisten dat deze aangifte geen schijn van kans maakte. Er werd aangifte gedaan met geen enkel ander doel dan publiciteit halen: niet veel meer dan een potje Haags belletjetrekken.

En dat allemaal terwijl de vice-premier wel een punt had. Wie weigert afstand te nemen van een racistisch standpunt, vereenzelvigt zich daarmee. En toen minister Ollongren daarover een opmerking maakte – goed, die opmerking werd wel wat gedreven door de verkiezingscampagne, maar toch – trok Baudet met veel poeha de kaart van belediging. Hij weet dat hij het over deze kwestie in een Kamerdebat zal verliezen, dus heeft-ie liever een mediacircus.

Baudet weet als geen ander hoe hij de schijnwerpers op zich moet laten schijnen. Zelfs als hij niets te melden heeft, lukt het hem om de politieke journalistiek naar zijn pijpen te laten dansen. In de peilingen legt hem dat geen windeieren.

Zo werkt de huidige politiek. Aandacht gaat boven inhoud en politiek gaat niet over inhoud, maar over communicatie. In die zin is Baudet een capabel politicus: hij is een gewiekste communicator.

Alle Haagse journalisten die in hun columns schande spreken van het inhoudsloze geblaat van Forum voor Democratie zouden zich eens achter de oren moet krabben. Zij zijn namelijk zelf instrumenteel aan dit verschijnsel: zonder alle aandacht die zij aan hem besteden, bestond Baudet niet eens.

Reacties zijn gesloten.