09 jul 2021 – Reacties

Meteen na de schokkende aanslag op Peter R. de Vries kwamen er uit allerlei hoeken reacties. Burgemeester Halsema sprak in haar eerste persmoment over een “nationale held”. Nu vind ik De Vries een bekwame en erg dappere journalist, maar die plotselinge status van nationale held vind ik toch wel opmerkelijk. De term werd overigens wel overgenomen de Amerikaanse ambassade.

Koning Willem-Alexander sprak van een “aanslag op de rechtsstaat”. Die term wordt de laatste tijd wel vaker van stal gehaald is bij aanslagen. Het ANP bracht dinsdagavond laat een overzicht van BN’ers die reageerden op hun social media, van Henny Huisman tot Anna Drijver, ze vonden het allemaal heel erg.

Premier Rutte noemde het een aanslag op de vrije journalistiek en journalistenorganisaties gebruikten dezelfde woorden. De Europese Commissie liet weten het belangrijk te vinden dat deze aanslag wordt opgelost en de daders voor de rechter verschijnen.

In een crisis, of bij een situatie als deze, hebben veel mensen en organisaties er belang bij een reactie te geven. Je kunt laten zien wat jij vindt, waar jij voor staat en wat jouw eigen kernboodschap is. Meteen na zo’n vreselijke gebeurtenis komt er een stroom van veroordelende reacties op gang. Het klinkt misschien een beetje cynisch, maar zo werkt dat nu eenmaal.

Dat weet ook de prominente Hongaarse parlementariër die twitterde: “Nederland heeft een duidelijk rechtstaatprobleem. Premier Mark Rutte zou zich moeten bemoeien met zijn eigen land in plaats van Hongarije op de knieën te dwingen”.

Nou goed dan, die is wel behoorlijk cynisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *