09 jun 2017 – Kip

Op 15 maart zijn u en ik naar de stembus geweest. Op een paar dagen na is dat drie maanden geleden. Sindsdien wordt er geformeerd aan een nieuw kabinet. Een paar weken geleden kregen we voor het eerst iets te horen, namelijk dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks het niet eens konden worden over het dossier immigratie. Wat er op dit moment gebeurt weet eigenlijk niemand; onderhandelaars en informateur sluiten zich op in het Catshuis voor wat zij noemen informele gesprekken. Liever niet op het Binnenhof, want vanuit de tuin het Catshuis kun je makkelijker met de auto wegrijden zonder dat je journalisten tegenkomt. Die moeten daar namelijk buiten het hek blijven staan.

De woordvoeringslijn is onder dit soort omstandigheden altijd dezelfde. ‘We moeten de broedende kip niet storen.” Al ruim 80 dagen komen alle denkbare varianten van die zin naar buiten. De meeste journalisten vragen er al niet eens meer naar, het bericht is toch steeds hetzelfde.

Voor elke woordvoerder is het een onmisbaar onderdeel van zijn gereedschapskist, de broedende-kip. Daar kom je heel vaak een heel eind mee, onder allerlei omstandigheden. Wie een woordvoerder zoiets hoort zeggen weet dat er waarschijnlijk op de achtergrond van alles gebeurt, maar dat daar helemaal niets over gezegd gaat worden.

We zouden graag veel meer willen weten, en na de overkill aan media-aandacht in de campagnetijd voelt deze nu al drie maanden durende stilte behoorlijk vervelend aan. Maar weet u, het is een broedende kip, en die moet je niet storen….

Reacties zijn gesloten.