09 jun 2023 – Code Bruin

Woensdag verschoof de publieke gezondheidswaarschuwing van Code Rood – wat op zich al niet best is – voor het eerst in de geschiedenis naar Code Paars en donderdag zelfs nog verder naar Code Bruin. De stad Washington DC had donderdag een tijdje lang de twijfelachtige eer de plek met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld te zijn. Donderdagavond daalde het gevaar weer naar Code Rood.

Dat komt allemaal door bosbranden in Canada. Omdat het droog en warm is, komt er veel rook in zuidzuidoostelijke richting vanaf de Canadese bossen naar de Amerikaanse oostkust, waar New York en Washington liggen.

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, legt uit wat Code Bruin betekent: “Als je niet perse buiten hoeft te zijn, doe dat dan ook niet. En als je naar buiten móet, draag dan een masker.”

Mevrouw Bowser zei ook dat iedereen er op voorbereid moet zijn dat de situatie vrijdag nog kan verergeren.

In crisiscommunicatie – en dat is dit – moet je altijd voorzichtig zijn met voorspellingen in de categorie “het zou wel eens zo kunnen zijn dat…” Dat soort speculatie kan makkelijk leiden tot paniek. Crisis en paniek zijn geen goede combinatie.

Toch vind ik het in dit geval een verstandige strategie. Bowser wil de bevolking waarschuwen dat de lucht zó ongezond is, dat onbeschermd naar buiten gaan gevaarlijk is voor de gezondheid. Zonder de toevoeging dat dat nog wel even zo blijft, zo de aandacht voor veiligheid makkelijk kunnen verslappen. Door middel van codes met steeds dreigender kleuren bereik je dat niet, moet Bowser gedacht hebben.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *