09 mrt 2018 – Saai

In 1998, bij het aantreden van het tweede kabinet-Kok, interviewde ik de nieuwe minister van Sociale Zaken, Klaas de Vries. Ik stelde hem de vraag: “Wanneer vindt u zelf dat uw ministerschap geslaagd zal zijn?” Zonder aarzelen antwoordde hij: “Als Nederland over vier jaar een stuk saaier is.” Dat was toen een opmerkelijk antwoord.

Deze week koos Rutte voor Stef Blok als opvolger van Halbe Zijlstra. Blok staat ook bekend als behoorlijk saai en doet er niets aan om dat imago te veranderen. Allemaal heel veilig: je kan van Blok geen hemelbestormende quotes verwachten, geen opmerkelijke acties, geen visionaire inzichten. Nee hoor, Blok zal goed op de winkel passen en geen enkele fout maken.

Je zou denken: hoe kan een politicus succesvol zijn als er niets met hem of haar te beleven valt? Politici moeten toch juist opvallen, in woorden en in daden, ze moeten ons verrassen en verbazen. Maar niets is minder waar. Een politicus in het politieke polderlandschap van Nederland anno 2018 scoort juist met degelijkheid, voorspelbaarheid en onverwoestbare saaiheid. Steek je je kop boven het maaiveld, dan is het snel met je gedaan.

Maar dat is uit de mode geraakt, politici die uit de pas durven lopen. Bolkestein, Van Mierlo, Kok, Rosenmöller, Marijnissen: de leidende politici van nog maar 25 geleden. Of je het met ze eens was of niet, er was veel meer spektakel. Zij spraken zich uit. Dat maakte de politiek een stuk leuker dan de Blokken dat doen.

Reacties zijn gesloten.