09 nov 2018 – Premier-tweets

Wie schrijft toch die Twitter-berichten van de minister-president? Met die vraag begint een vacaturetekst op de website van de Rijksvoorlichtingsdienst. De RVD onthult daarmee dat niet Mark Rutte, maar een team van adviseurs de tweets van de premier maakt.

Wanneer er debatten op TV zijn, zien we echter de hele tijd politici met telefoons en tablets bezig, dus de suggestie dat Rutte ook zelf twittert was wel zo leuk.

Als je er even over nadenkt, begrijp je natuurlijk dat ministers niet zelf de hele dag de Sociale Media bestoken met hun in zo min mogelijk woorden geformuleerde meningen. Dat laten ze doen. Ook CEO’s en andere BN’ers laten hun digitale communicatie over aan communicatieadviseurs. Voor zover we weten is Trump een van de weinige politici die inderdaad af en toe zelf een bericht de wereld in helpt.

Het doet af aan de relevantie van de berichtjes. Als je weet dat het allemaal door de directeur communicatie goedgekeurde berichten zijn die door adviseurs zijn opgesteld, dan is de kans op enige vorm van spontaniteit nihil. Het zijn nu eigenlijk persberichten in zo’n 140 karakters.

Ik snap dat de RVD een twitteraar zoekt, maar wat zou het leuk zijn als ze de suggestie dat de premier zelf zijn berichtjes zit de typen, in stand hadden gehouden. Of als ze er af en toe gewoon eens een paar tikfouten instoppen. (mijn suggestie: Cofveve) Dat maakt het meteen een stuk interessanter om de premier op Twitter te blijven volgen.

Reacties zijn gesloten.