09 sep 2016 – Spelen

Woensdag werden in Rio de Janeiro de Paralympische Spelen (PS) geopend. In de media wordt daar natuurlijk wel aandacht aan besteed, maar het valt toch nogal iel uit vergeleken met een paar weken geleden, toen de ‘echte’ Olympische Spelen bezig waren. De NOS zond toen vele uren live uit; nu krijgen we aan het begin van de avond een half uurtje samenvattingen en verder worden we verwezen naar het internet. De NOS straalt daarmee uit dat de PS een ‘moetje’ zijn.

De Volkskrant schreef donderdag een verhaal met de kop: Van Zielig naar Stoer. Vanuit de emancipatiegedachte van de mindervalide sporter een funeste conclusie. Hoezo zielig? Als in de kop nog steeds het woord zielig thuishoort, zijn we er nog lang niet. En hoezo stoer? Noemen we Christiano Ronaldo ook stoer, omdat hij zo leuk meedoet met het voetballen? Of Michael Phelps, is die stoer omdat hij best goed kan zwemmen?

Serieus genomen worden door de media betekent dat je interessant bent voor sponsors, en dat betekent weer geld, en dat betekent weer meer faciliteiten en mogelijkheden om op nog hoger niveau te presteren. En dat is weer leuk voor diezelfde media.

Kunnen wij de PS ontdoen van het imago van ‘best goed dat die zielige mensen ook sporten’? Kunnen we bereiken dat erkend wordt dat (de meeste) deelnemers gewoon topsporters zijn, die er net zo hard voor werken als een valide sporter? Kunnen we maken dat de media de PS als een serieus sportevenement gaan zien? Het is een mooie uitdaging voor communicatie-experts.

Reacties zijn gesloten.