09 sep 2022 – Zwijgen

In de vele artikelen bij het overlijden van koningin Elizabeth II springt er één uit om in deze blog nader te bekijken. Het NRC kopt vandaag: De koningin die iedereen overleefde door 70 jaar te zwijgen. Ze gaf geen interviews, al helemaal geen onthullende, schrijft het NRC. Zij had in het openbaar geen mening, zij zweeg in een tijd waarin iedereen ontboezemingen twitterde.

Voor ons, communicatieprofessionals is zwijgen vaak niet de beste oplossing. Als ons iets gevraagd wordt, denken we na over het best mogelijke antwoord, maar zwijgen behoort zelden tot de adviezen. Dat kan ook vaak niet, de onderneming of organisatie waar we voor werken moet in het publiek verantwoording afleggen. We willen graag statements maken, gezien en gehoord worden. Met soms commerciële en soms strategische doelen. Woordvoerders gruwen van de tekst “geen commentaar”, niet in de laatste plaats omdat die zin zelf ook al een commentaar inhoudt. Er heeft zelfs ooit een minister moeten aftreden omdat zij zweeg, iedereen herinnert zich het hopeloze zwijgen van Ella Vogelaar tegenover Rutger Castricum nog.

Het is een zeldzaamheid, succesvolle communicatie door middel van zwijgen. En dan bedoel ik niet een paar minuten je mond houden. Dat zou in sommige gevallen best kunnen helpen. Nee, ik bedoel 70 jaar lang geen enkele inhoudelijk mededeling doen in het openbaar, terwijl je nou juist een van de meest publieke figuren bent.

Ik ben benieuwd of koning Charles, die in het verleden al wel interviews gaf, zijn communicatiestrategie zal veranderen en ook gaat zwijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *