10 apr 2015 – Rijke

Op Tweede Paasdag werd in Mali Sjaak Rijke bevrijd. Ruim drie jaar werd hij gevangen gehouden door een groepering die Ansar Dine heet.

Het doet denken aan Terry Anderson (zes jaar gegijzeld in Libanon), Arjan Erkel (twee jaar in Dagastan) en vele anderen die jarenlang vastzaten tegen hunn wil.

Ik kan me niet goed voorstellen hoe dat is, ik denk dat je pas weet hoe zoiets is als je het zelf meemaakt en dat wens ik niemand toe. Maar wat ik me wel afvraag hoe het is om voor een langere tijd weg te zijn uit je eigen omgeving en verstoken te blijven van nieuws. Ik moest denken aan die kosmonaut die opsteeg vanuit de Soviet Unie en een jaar later terugkeerde naar de Russische Federatie. Het land dat hij had verlaten bestond niet meer.

Bij gijzelaars is het vast nog vreemder, je mist een deel van de tijd. Een nieuwe president, een andere weerman bij het journaal, een internationale ontwikkeling waarvan je niet begrijpt hoe die is ontstaan. Bijvoorbeeld, als Rijke de krant heeft mogen lezen, dan weet hij er van, maar zo niet kent hij het verhaal van MH17 en de daarop volgende spanningen tussen het Westen en Rusland niet. In het licht van de ontberingen van de ontvoering is het eigenlijk maar futiel. Maar ik stel me zo voor dat je dolgraag kranten wil hebben om te lezen en te weten wat er in de wereld gebeurt, nog los van de honger naar nieuws over jouzelf.

Reacties zijn gesloten.