10 apr 2020 – Bijzonder staaltje

Van “niks aan de hand” in januari, naar “alles onder controle” begin februari. Eind februari is corona een “hoax” en begin maart maakt de president ruim 8 miljard dollar vrij voor de bestrijding van het virus. Half maart roept Trump de noodtoestand uit en beweert hij dat met Pasen de economie weer op volle toeren zal draaien. Deze week was de corona-uitbraak de schuld van de WHO, aan onderschatting door de regering kon het onmogelijk liggen.

Het is indrukwekkend dat president Trump hier gewoon mee wegkomt. Hoe komt dat?

In de eerste plaats: in Amerika zijn veel media of vóór of tegen de president. Ben je zelf vóór, dan kies je media die dat ook zijn. En andersom. Zo krijgen veel Amerikanen het nieuws dat ze willen horen. Onafhankelijke journalistiek is daar niet zoals bij ons. Dat beïnvloedt het beeld dat veel Amerikanen hebben van het handelen van de president.

In de tweede plaats: Trump doet het handig. Hij liegt, komt terug op zijn eigen woorden maar heeft altijd iemand om daar de schuld van te geven. Stelt iemand een lastige vraag? “U bent een waardeloze reporter.” Breekt er een pandemie uit? “De WHO heeft gefaald.” Trump heeft altijd een antwoord, en weet zijn verhaal overtuigend te brengen.

Over 25 jaar zullen er in allerlei disciplines mensen (medici, psychologen, sociologen en economen bijvoorbeeld) promoveren op de coronacrisis. Ik zie het meest uit naar de studie over de communicatie van de president van de VS. Want dat is echt een bijzonder staaltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *