10 aug 2018 – Wag the Dog

Je kan je afvragen of de president van de Verenigde Staten ze nu echt ziet vliegen. Zijn regering, bij monde van vice-predident Mike Pence zal aan het Congres maar liefst acht miljard dollar vragen voor een nieuw legeronderdeel. Ruimte-troepen.

Alleen Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte is niet genoeg, we moeten in de ruimte Amerikaanse dominantie hebben. En daar gaan we dus voor zorgen. Vrede komt alleen tot stand door macht. In het heelal zullen de VS de komende jaren die macht worden, zei Pence bij de aankondiging.

In de mooie film Wag the Dog doet de president of hij een oorlog tegen Albanië voert om het volk af te leiden van een schandaal. Hij laat door de beste Hollywood-teams sensationele verhalen scripten en in studio’s de bijbehorende beelden maken.

Ik moest aan die film denken toen ik dit bericht zag. Een Amerikaans leger in de ruimte… van welk schandaal probeert Trump ons af te leiden? Zijn leugens over Rusland, of nog iets anders?

Als iemand ruimte-troepen als plot van een Wag-the-Dog-film bedacht had, zou ik denken: nou nou, wat een flauwekul. Maar Kevin Spacey zei al zoiets: Voor de serie House of Cards bedachten we de meest waanzinnige plots. En even later gebeurden die dingen allemaal echt, in het Witte Huis van Donald Trump.

Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd en is zo’n nieuw leger echt heel hard nodig. Maar als je het mij vraagt klinkt het als Wag the Dog coming true.

Reacties zijn gesloten.