10 mrt 2017 – Jesse

Met grote bewondering kijk ik naar de campagne van Jesse Klaver. Hij heeft het klaargespeeld om met zijn eenvoudige maar doeltreffende boodschap veel stemmen bij elkaar te brengen. Op donderdagavond verzamelden zich 5000 mensen in de Afas Live om te luisteren naar Klaver. Hij hield hen opnieuw een overzichtelijke boodschap voor: wij kunnen de grootste worden als links zich achter mij schaart.

Hoe komt dat nou? Hij heeft alles mee. Het is zijn persoonlijkheid, die zich goed laat identificeren met de boodschap. Het is zijn handige stijl, hij praat goed en weet de kiezers te raken. Hij maakt op links goed gebruik van de matige campagnes van Asscher en Roemer. En dan is er nog de winst die hij op rechts scoort door de onzichtbaarheid van Rutte en Wilders, die nauwelijks moeite hebben gedaan om zich in de strijd om de zwevende kiezer te mengen. Klaver heeft dat goed begrepen en laat geen moment onbenut. En als hij tegenover Rutte staat, zoals bij het RTL debat van afgelopen zondag, presenteert hij zich brutaal als de enige serieuze uitdager voor het Torentje.

Zo krijgen we van deze “new kid in town” een mooi lesje politieke communicatie. Hij heeft de zwakte op links en de afwezigheid op rechts maximaal uitgebuit. Daar houden zwevende kiezers van! En trouwens niet alleen de zwevers.

De campagne duurt nog een paar dagen. … Wie mij kent weet dat ik niet op Klaver ga stemmen, maar ik gun hem wel dat hij deze flow kan vasthouden en verzilveren.

Reacties zijn gesloten.