11 dec 2020 – Woorden én daden

Dat was een goede actie, van die Turkse en Franse voetballers. Soms communiceer je immers met woorden, soms met daden.

Toen dinsdag bij een Champions League wedstrijd Paris Saint-Germain-Basaksehir een van de assistent-scheidsrechters een racistische opmerking maakte, stapten eerst de Turken en snel daarna ook de Franse spelers van het veld. Anno 2020 hoef je zulke dingen niet meer te accepteren, vonden de sporters en hun begeleiders.

De UEFA probeerde eerst nog met een andere vierde man de wedstrijd te hervatten, maar daar had niemand meer zin in. Er werd een andere topscheidsrechter met diens team ingevlogen om de wedstrijd woensdagavond uit te spelen. Voor de wedstrijd maakten alle spelers, maar ook de scheidsrechters en zijn assistenten het bekende kniel-gebaar. Mooi om te zien.

De assistent-scheidsrechter bood op woensdagavond via een Tweet zijn excuses aan, maar daarmee zou de kous niet af moeten zijn. De UEFA heeft, net als de KNVB en bijna alle andere sportbonden, een antiracismeprogramma. Een heleboel mooie woorden, maar nu is het tijd voor daden. En dat is niet een onderzoek dat maanden gaat duren en tot de conclusie leidt dat er meerdere kanten aan de zaak zitten.

Want nee, hier zit maar één kant aan: racisme is onacceptabel. In welke vorm dan ook. Schors die Roemeen levenslang. Dat is natuurlijk een zware straf maar toch zal het moeten. Laat nu maar eens zien wat alle mooie woorden waard zijn.

Soms communiceer je immers met woorden, soms met daden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *