11 mrt 2022 – Oorlogstaal

Hoe kan je goedpraten dat je een kinderziekenhuis bombardeert? Rusland deed nog een halfslachtige poging door te beweren dat er op die plek in Marioepol toevallig veel Oekraïense militairen bij elkaar waren. Maar nee, dit bombardement is bovenal bedoeld als communicatiemiddel: het probeert de Oekraïense bevolking te demoraliseren en daarmee het militaire verzet te verzwakken. Dat je daarvoor een aantal kleine kinderen vermoordt, is in Putins ogen kennelijk geen probleem.

Vandaag roept Rusland de Veiligheidsraad van de VN bijeen in een kansloze poging de VS te veroordelen omdat ze biologische wapens aan Oekraïne zouden leveren. Dat doet het ergste vermoeden: Rusland gaat juist zelf zulke wapens inzetten en zoekt nu alvast een excuus daarvoor. Ook hier is  het duidelijk: Rusland wil zijn verhaal vooraf zo goed mogelijk op orde hebben.

En dan was er nog de dreiging met nucleaire wapens. Door erover te praten probeert Putin te bereiken dat West-Europa (vooral de generatie die de Koude oorlog bewust meemaakte) flink zenuwachtig wordt en misschien wat meer bereid is om toe te geven. Geholpen heeft het niet en dus verdween die communicatie ook weer net zo snel als zij opkwam.

Niet alleen de Russische oorlogsmachinerie draait op volle toeren, vooral de communicatieafdelingen maken overuren. En misschien vinden wij het allemaal erg doorzichtig, voor binnenlands gebruik is het wel degelijk effectief. Zeker waar Putin media die een kritische noot durven plaatsen gewoon de nek omdraait, kunnen gewone Russen immers maar moeilijk aan ‘ander’ nieuws komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *