11 nov 2022 – Minder

Het gebeurt zelden dat een woordvoerder iets zegt, dat niet in het belang is van het bedrijf of de organisatie die zij of hij vertegenwoordigt. “Wij zouden er goed aan doen minder olie en gas uit de bodem te halen,” ik verwacht niet dat je een Shell-woordvoerder dat hoort zeggen. Of: “Wij overwegen om te stoppen met de verkoop van voedingsmiddelen,” da’s een gekke zin voor een Ahold- of Jumbo-woordvoerder.

En niet alleen woordvoerders, ook bestuurders betrap je niet vaak op zulke merkwaardige uitspraken. Maar nu, het is maar een klein bericht op bladzijde 14 van het Financieele Dagblad van vandaag vond ik er toch een.

Het artikel begint: Het door de Nederlander Rolf Habben Jansen geleide Duitse logistieke bedrijf Hapag-Lloyd meldde gisteren opnieuw een recordwinst die voortvloeit uit het exploderen van de containertarieven door de opstoppingen in de containervaart. Heel gewoon, een bedrijf dat mooie cijfers meldt in een artikel in het FD. Ook weet de krant waar de winst vandaan komt: Dat er onder aan de streep zoveel overblijft, komt mede door het gunstige belastingregime. Door een oude regel betalen containervaartbedrijven geen belasting over winst, maar over de grootte van het schip.

Topman Habben Janssen pleit nu voor aanpassing van die belasting. Hij vindt het alleszins redelijk om méér belasting te gaan betalen: “Daar moeten we iets aan veranderen.”

Een ondernemer die liever meer dan minder belasting betaalt. Het zal misschien wel eens vaker voorgekomen zijn, maar het blijft een zeldzame communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *