12 aug 2016 – Yuri

Iedereen vindt iets van Yuri, en iedereen vindt ook iets van Maurits.

Maar wat was er nou eigenlijk aan de hand? Via de media werd er vrolijk gespeculeerd over wat er precies was gebeurd in die bewuste nacht. Had Van Gelder te veel gedronken, had hij het Olympisch dorp op stelten gezet, of viel het allemaal uiteindelijk wel mee? En het speculeren gaat maar door, waren het twee of twintig biertjes, heeft hij andere atleten wakker gebruld of sloeg hij alleen maar iets te hard met de deur…?

Matig crisismanagement, als je het mij vraagt. Ook ik weet niet wat er gebeurd is, en of de straf voor Van Gelder terecht was of niet kan ik werkelijk niet beoordelen. Maar dat is wel de kern van het probleem. We weten namelijk niets, er wordt niet gecommuniceerd. NOC-NSF beperkt zich tot een heel onduidelijke persverklaring en laat veel ruimte voor allerhande speculatie. Daardoor kan het gebeuren dat er overal steeds meer sympathie ontstaat voor Van Gelder en dat Hendriks de gebeten hond is.

Was dat te voorkomen? Ja. Bij een crisis is het zaak om glashelder te zijn. Hoe en wat je ook communiceert: als het vaag is ontstaan er geruchten en verlies je grip. En als je tijdens een crisis niet goed communiceert, word je in het publieke debat al snel de verliezer. Omdat je jezelf in de positie manoeuvreert dat jij wat uit te leggen hebt, en niet de ander. Nogmaals, dat is matig crisismanagement; beslist geen medaille waard.

Reacties zijn gesloten.