12 dec 2014 – Lopend Vuur

Een van de allerleukste rubrieken in de krant – in dit geval in de Volkskrant – is de rubriek Lopend vuur, over de vraag hoe nieuws zich verspreidt. Hoe een misverstand of een slordigheidje bij één journalist kan leiden tot een waterval van onjuiste berichtgeving. Deze week was er weer zo’n mooie reconstructie, over de moord op een vrouw in Amstelveen waarvan sommige media beweerden dat zij de zus zou zijn van Willem Holleeder. Journalistiek wet van Murphy, maar heel interessant om nog eens na te lezen.

Toen ik die reconstructie las, dacht ik er aan hoe je als woordvoerder met zo’n fout om moet gaan. In dit geval berust het bericht op verwisseling van personen, maar wat als er over jouw bedrijf nou een pertinente onjuistheid wordt verspreid? Een onzin-verhaal dat iedereen van elkaar overneemt?

Er moeten twee dingen gebeuren. In de eerste plaats is het van groot belang dat alle woordvoerders hetzelfde, juiste verhaal vertellen. Niet het onjuiste verhaal weerspreken, maar het juiste verhaal bevestigen. Dít is hoe het zit, en niet anders. Consequent blijven herhalen wat het goede verhaal is, en niet ingaan op de onjuistheden. In de tweede plaats is het verstandig om contact te zoeken met een groot persbureau, in Nederland kan je denken aan het ANP. Leg de situatie uit en vertel jouw eigen verhaal. Als het ANP dit bericht plaatst, zien heel veel journalisten – klanten van het ANP – die tekst. Het zal ze op het idee brengen ook naar jou te luisteren. Want ook een lopend vuurtje kan natuurlijk ook best geblust worden.

Reacties zijn gesloten.