12 jan 2018 – Salafist

Burgemeester Aboutaleb zei in een interview dat elke moslim een beetje salafist is, en hijzelf ook. De letterlijke betekenis van salafist is, zo legde hij donderdagavond in de gemeenteraad van Rotterdam uit, iemand die wil lijken op de voorganger, Mohammed. Veel Christenen zijn ook salafist, als ze op Jezus willen lijken, voegde hij daar aan toe.

In het dagelijkse spraakgebruik heeft de term salafist een andere betekenis gekregen, namelijk die van extremist, of moslim fundamentalist. Dat mag taalkundig onjuist zijn, maar het is wel hoe het wordt begrepen in de Nederlandse context.

Ik ben een groot fan van Ahmed Aboutaleb en ik vind hem een fantastische burgemeester, eentje waar heel Rotterdam trots op kan zijn. Maar hier slaat hij de plank volledig mis. Hij had de gevoeligheid van zijn uitspraak moeten doorzien. Als hij gewoon had gezegd dat hij een moslim is die graag de levenswijze van Mohammed navolgt, had er niemand naar dat interview omgekeken. Nu koos hij voor dat beladen woord.

Al heb je alle gelijk van de wereld, als je gehoor je niet begrijpt, communiceer je niet goed. Dan kan je mopperen op de ontvanger van de boodschap, maar dat heeft geen zin. Het ligt aan de zender van de boodschap. Aboutaleb maakte die klassieke fout. De manier waarop hij zich verdedigde in de gemeenteraad is ook weinig sensitief. Zeker vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, als politici toch al last hebben van bewijsdrang. En dat nog wel in het politieke kruitvat Rotterdam… u moet beter weten, mijnheer de burgemeester!

Reacties zijn gesloten.