12 jul 2019 – Spitzenkandidat

Het was 100% zeker dat Timmermans de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie ging worden. Even zeker als dat het Nederlands vrouwenelftal wereldkampioen zou worden. De Nederlandse media zien elke keer weer kans om alles wat een kans heeft op succes te presenteren als een garantie op succes.

Ik zag deze week dat de net tot voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid benoemde Jeroen Dijsselbloem genoemd wordt als mogelijke opvolger van Christine Lagarde bij het IMF. Geen misselijke functie: een van de meest bepalende posities in de wereldeconomie. En ik denk dat weinigen twijfelen aan Dijsselbloems capaciteiten om zo’n functie te vervullen.

Maar die benoeming komt pas over een poosje. En er zijn volop kapers op de kust, want ook andere landen hebben goede kandidaten. Maar de Nederlandse media weten het toch al zeker: zij melden dat Dijsselbloem de enige echte serieuze kanshebber is. Ik las zelfs ergens dat hij de ‘Spitzenkandidat’ is. Nou nou.

Wat zei de legendarische Professor dr. Ir. P. Akkermans ook al weer? “Ik wordt genoemd”. Een prachtige parodie op het Haagse spelletje, waarin iedereen die genoemd wordt, het nooit wordt.

Misschien zit Dijsselbloem thuis wel stilletjes te mopperen: ‘Werd ik maar niet genoemd!’. Met een hoop minder aandacht zou én zijn sollicitatie een stuk rustiger verlopen én een eventuele nederlaag minder pijn doen.

En of hij nou naar het IMF gaat of niet, zijn positie bij de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft nu al bijna geen glans meer.

Reacties zijn gesloten.