12 jun 2020 – Dmitri

Ik begin deze week met een lastige puzzel voor een woordvoerder.

Stel je bent de woordvoerder van de president van een heel groot land. Je baas, de president dus, wil dat je uitlegt dat in jouw land de corona-aanpak uitstekend is. Echt heel goed, beter dan welk land dan ook. Maar er is wel een lastig detail: de minister-president, de minister van Bouw en de minister van Cultuur zijn met COVID-19 besmet. Het aantal besmettingen is bijna nergens zo hoog als in jouw hoofdstad. Oh ja nog iets, je zit zelf ook thuis met corona.

De rus Dmitri Sergejevitsj Peskov mocht dat klusje klaren. Hij is de woordvoerder van het Kremlin. Na een maandje ziek te zijn geweest was hij deze week bij CNN. Hij kreeg de vraag hoe het kan dat Rusland zo enorm veel besmettingen heeft en toch een opmerkelijk laag sterftecijfer. Hij zegt doodleuk: “Dat ligt aan de uitmuntende gezondheidszorg in Rusland.” Daarna zien we hoe CNN vertelt over de erbarmelijke omstandigheden in de ziekenhuizen, artsen die niet eens beschermingsmiddelen hebben. De suggestie is duidelijk: Rusland liegt. Mijnheer Peskov blijft heel opgewekt kijken als hij zegt dat het Putin niet om de populariteit te doen is, maar om zijn zorg voor de Russische bevolking.

Als ik vertel dat ik woordvoerder ben, dan vragen mensen me vaak: “Moet je dan ook veel liegen?” Wie dit blog vaker leest kent mijn antwoord. Maar met collega’s als Peskov begrijp ik wel heel goed waar de vraag vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *