12 mei 2017 – Lange Tenen

De lange tenen van de president beginnen hem steeds meer in de weg te zitten. Om de integriteit van de FBI te herstellen heeft president Trump deze week directeur Comey ontslagen. Deze directeur deed onder meer onderzoek naar de integriteit van Donald Trump. Als je het zo leest is het bijna iets voor een bananenrepubliek, maar we hebben het wel over de Verenigde Staten.

Trump vergeet hoezeer hij van Comey geprofiteerd heeft, hij was het immers die een paar dagen voor de verkiezingen het onderzoek naar de Clinton-e-mails heropende. Als dat een paar honderdduizend zwevende kiezers van Clinton af heeft gedreven, is Trumps verkiezing daaraan te danken geweest. Comey wilde nu kijken naar de relatie van Trumps campagneteam met het regime van Putin, en dat schiet de president in het verkeerde keelgat: Comey moet weg.

Ik ken mijnheer Comey onvoldoende om een oordeel over zijn ontslag te hebben. Maar het oogt allemaal weer niet erg fraai. Vertrouwen in de rechtsstaat is doorgaans gebaseerd op rust en degelijkheid. In je communicatie moet je daarover transparant en helder zijn, en zeker niet alles wat je niet bevalt omverschoppen.

De communicatie van de oppositie begint zich te organiseren. Ik kijk af en toe naar de site van The New Yorker. Dat is een populair tijdschrift, dat de maatschappij kritisch beschouwt. Veel gelezen deze week zijn de artikelen over het ontslag van Comey: “Echoes of Watergate” en “An attack on democracy”.

Als dat maar goed blijft gaan.

Reacties zijn gesloten.