12 mei 2023 – Onacceptabel

“Dat is totaal onacceptabel. Tegen wie denkt u wel  dat u het hebt?”

Zou mevrouw Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer ooit zulke woorden spreken tegen een minister of staatssecretaris? Ik denk van niet. Maar Lindsay Hoyle, de voorzitter (“Speaker”) van het Lagerhuis in Groot-Brittannië zit er niet mee. Hij blafte de Business and Trade Secretary Kemi Badenoch af nadat zij antwoord gaf op een vraag van een parlementslid.

De vraag was waarom ze eerst in het openbaar en zelfs met een persbericht haar plannen had bekend gemaakt, en toen pas naar het Lagerhuis kwam. Zij antwoordde: “Het spijt me dat die volgorde die wij kozen niet naar uw wens was.” Daarop werd de Speaker nijdig en wees haar op de politieke mores in het Verenigd Koninkrijk: eerst het Lagerhuis en dan de pers. “Who do you think you are speaking to?” beet hij haar toe. Kijk het fragment hier.

In Nederland zijn de omgangsvormen een stuk saaier. En de politieke mores eigenlijk ook. Wij kennen hier het proefballonnetje: eerst in de pers iets roepen en op basis van de reacties een politiek vervolg geven. De media worden gebruikt als peilstok. Als het goed valt hebben we het zelf bedacht en als het wordt afgekraakt dan was het zomaar een wilde gedachte van een ambtenaar.

Politieke communicatie is so wie so een vak apart. En daarbij gelden dan ook nog nationale codes en mores. Mevrouw Badenoch is er op pijnlijke wijze achter gekomen wat er gebeurt als je die ongeschreven regels overtreedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *