12 mrt 2021 – Desinfectie

Kent u Prayuth Chan-ocha? Ik tot voor een paar dagen ook niet. Ik volg de Thaise politiek kennelijk niet zo goed want hij is al zeven jaar premier van Thailand. Hij heeft een wat moeizame relatie met de pers. Dachten we dat we met Trump alles wel gezien hadden, komt Chan-ocha toch nog even langszij.

Mijnheer Chan-ocha houdt niet van lastige vragen. Nu kennen we dat verschijnsel als woordvoerders allemaal wel, van die vervelende vragen, waarop jij eigenlijk liever niet zou antwoorden. Wat de meeste woordvoerders dan doen is terugvallen op hun training of hun verbale vaardigheden en zorgen dat de journalist toch een bruikbare quote krijgt. Dat is immers het vak. Zo niet de Thaise premier.

Bij een eerdere gelegenheid had mijnheer Chan-ocha een kartonnen pop van zichzelf neergezet en de journalisten aangeraden om die pop maar vragen te stellen, want hij had er zelf geen zin in. Maar afgelopen dinsdag bedacht hij een bijzondere manier om zijn ongenoegen te uiten. Hij nam een flesje desinfecterende handspray en begon de pers op de voorste rij te besproeien.

Mocht het de bedoeling zijn geweest van de eerste minister van Thailand om de wereldpers te halen met zijn persconferentie, dan is dat gelukt. Mocht hij ons willen doen geloven dat de vragen inderdaad zo vreselijk waren dan is dat mislukt. De Thaise pers heeft ten minste het voordeel van de twijfel.

Ik blijf trouwens nog even grijnzend hangen bij de gedachte dat Rutte zoiets eens zou doen bij zijn persconferentieā€¦.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *