12 okt 2018 – Vlek op vlek

Het doet een beetje middeleeuws aan, maar kennelijk is het nog steeds actueel: een koning die in zijn vrije tijd beesten afschiet. De jacht als prerogatief voor de edelen. Kroondomein Het Loo gaat drie maanden dicht, ra ra wat gaan ze daar doen?

Als je kijkt naar de communicatie rondom dit onderwerp, dan is die ongelooflijk krampachtig. De premier verwijst naar ‘privéaangelegenheden’ en de Rijksvoorlichtingsdienst zegt helemaal niks. Ik vraag me af, zou dat nou niet beter kunnen?

Laten we aannemen dat de koning inderdaad jaagt. Dat is maatschappelijk wel een beetje omstreden, maar als het zo is, waarom dan zo ingewikkeld doen? Geef het gewoon toe, het is die man zijn hobby, hij gaat x herten en y zwijnen afschieten en al dat vlees komt op tafel. En wat ze niet opeten, geven ze aan de voedselbank. Het is ook nog eens goed faunabeheer want we hebben heel toevallig x herten en y zwijnen teveel. Je krijgt natuurlijk even de PvdD op je dak, maar daarna ebt het allemaal wel weer weg; Nederland is doorgaans behoorlijk vergevingsgezind naar de Oranjes.

Kortom, door niets te zeggen bereik je het tegenovergestelde van wat je wil, namelijk dat het een issue wordt. Iedereen gaat er nu van uit dat de koning zal gaan jagen, en door te doen of dat niet zo is, is het straks niet alleen die jacht die je moet verdedigen, maar ook het nodeloos gekonkel. Vlek op vlek, zeg maar. Geen aantrekkelijk scenario, als je het mij vraagt.

Reacties zijn gesloten.