13 apr 2018 – Strategie

Zou je een schaakpartij kunnen winnen, als je steeds vooraf aan je tegenstander je volgende drie zetten doorgeeft? Ik denk het niet. Zou je een oorlog kunnen winnen als je steeds met veel bombarie op Twitter vertelt wat je van plan bent? Trump denkt van wel.

De woordvoerders van het Witte Huis hebben er hun handen vol aan: zo vaag mogelijk doen over een mogelijke aanval op Syrië. President Assad en zijn regime worden er van verdacht gifgasaanvallen te hebben uitgevoerd op de eigen bevolking in Douma. Internationaal is de verontwaardiging groot en daarbij horen militaire represailles.

Trump lijkt te genieten van het idee dat er straks met bommen gegooid gaat worden. Als je zijn uitlatingen bestudeert krijg je tenminste wel dat idee. Het komt nogal machtswellustig over. Zelfs voor degenen die vinden dat Syrië militair gestraft hoort te worden, boezemt deze spierballentaal weinig vertrouwen in.

Maar dat niet alleen, hij vertelt ook steeds precies wat hij van plan is. Zijn woordvoerders leggen uit dat dat Trumps gedachten zijn, dat de exacte plannen natuurlijk nooit openbaar zouden worden gemaakt en dat Trumps militaire strategie niet verklapt wordt. Donderdagavond laat (onze tijd) kwam er weer een verklaring: “We blijven alle informatie beoordelen en zijn in gesprek met onze bondgenoten”, liet het Witte Huis weten. Zet dat eens naast de teksten van de president.

Reacties zijn gesloten.