12 aug 2022 – Diepe kloof

Ik heb al eens eerder beweerd dat er in de communicatie soms een ingewikkelde spagaat zit tussen consequent zijn enerzijds en voortschrijdend inzicht anderzijds. Je kan natuurlijk best wel eens van mening veranderen. Dat moet je dan wel altijd goed uitleggen, om te voorkomen dat iedereen roept dat je niet consequent bent.

Dat laatste – helemaal niet consequent – vind ik op dit moment de Republikeinse opwinding over de inval in het huis van Donald Trump. Natuurlijk is het niet leuk als jouw idool onderzoek is van de FBI maar als Trump, zoals hij zelf beweert, niks fout heeft gedaan zal het onderzoek dat toch wel snel genoeg aantonen? En als hij wel iets heeft gedaan wat niet mag is dat geen politieke conclusie maar een strafrechtelijke conclusie.

Waarom is het niet consequent? Omdat ze vergeten zijn hoe hard ze kraaiden van plezier toen in 2016 diezelfde FBI een onderzoek deed naar Hillary Clinton, die bepaald niet zorgvuldig was geweest met haar e-mail. Trump liet zijn aanhangers bij campagnebijeenkomsten zelfs “Lock her up” scanderen. Toen was de FBI goed bezig, nu is het een grof schandaal.

Het lukt president Biden niet om die spanningen weg te nemen, hoe hard hij ook probeert om de president van alle Amerikanen te zijn en de bevolking weer te verenigen. Je kan het ook omdraaien: het lukt oud-president Trump nog steeds moeiteloos om de toch al diepe kloof die hij sinds 2016 door het land getrokken heeft alleen maar dieper en dieper te maken.

Dat belooft niet veel goeds voor de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *