13 feb 2015 – Griekenland

Heel Europa vraagt zich af hoe de Grieken op hun knieën te krijgen, maar de minister van financiën Yanis Varoufakis steelt de show. Wat doet hij nu eigenlijk precies?

Laten we eerst vaststellen: Varoufakis is niet gek. Hij weet en begrijpt heel goed dat om te overleven als minister hij iets zal moeten doen om Europa tevreden te stellen. Zonder de steun van Europa houdt de Griekse economie ongeveer op te bestaan, dus hij moet wel. Maar het programma waarop zijn partij is gekozen, gaat uit van minder Europa. Bovendien willen zijn landgenoten dat hij met de vuist op tafel slaat end e rest van Europa de les leest. Hij zit in een spagaat, en dat maakt het zo interessant om te kijken naar zijn communicatiestrategie.

Varoufakis kiest slim voor de onafhankelijke rol. Zo kan hij in Europa meebuigen, en in Athene sterk zijn. Calimero en Superman tegelijkertijd. Hij gedraagt zich non-conformistisch zonder te provoceren. Geen stropdas, maar wel keurig Engels. Geen jargon, maar wel helder ja en nee.

En hoelang Varoufakis dit kan volhouden? Geen idee, op enig moment zal hij toch naar links of naar rechts moeten buigen. Maar tot die tijd vind ik het fenomeen boeiend om te zien, en verdient Varoufakis op zijn minst de aandacht van in communicatie geïnteresseerde professionals. Wat je verder inhoudelijk ook van hem vindt.

Reacties zijn gesloten.