13 jul 2018 – Nee, No, Njet

Het lijkt zo makkelijk: ‘nee’ zeggen. Maar als je gaat googelen kom je toch niet zo vaak ‘nee’ door sprekers in het openbaar tegen. De beroemdste nee komt op naam van Margaret Thatcher, die in 1990 tegen een verenigd Europa op haar geheel eigen wijze driemaal “No” zei.

Op de mediatraining leren politici en leiders uit het bedrijfsleven dat je het woordje nee moet vermijden, je kunt beter positieve boodschappen brengen. Of tenminste positief geformuleerde boodschappen. En zo niet dan omfloers je je nee.

Mark Rutte zei deze week gewoon nee. Hij was op bezoek in het Witte Huis. Zijn gastheer, de Amerikaanse president zei over de onderhandelingen rondom de opgelegde handelstarieven: “We moeten er met de EU uitkomen, Dat zou geweldig zijn. En zo niet dan is het ook goed.” Waarop Rutte hem onderbrak met “Nee! We moeten er uit komen”.

Een mooie nee van onze premier. In de eerste plaats had hij inhoudelijk gelijk, het kan nooit goed zijn als je er samen niet uitkomt. In de tweede plaats liet hij blijken niet geïmponeerd te zijn door Trumps gedrag. En in de derde plaats haalde hij er uitgebreid de internationale pers mee, de Amerikanen vonden het prachtig dat de premier van Denemarken (dat dan weer wel) zo brutaal was.

In mediatraining leer je een heleboel nuttige dingen. Rutte bewees echter dat je één ding nooit moet doen, en dat is stoppen met nadenken. En dat afwijken van wat je geleerd hebt soms heel effectief kan zijn.

Reacties zijn gesloten.