13 mei 2022 – Worstelen

De twee kranten NRC en De Limburger onthulden in 2020 dat oud minister en nu Kamerlid Raymond Knops bij de grondaankoop voor zijn woonboerderij door lokale wethouders bevoordeeld werd. De CDA’er zou meer grond toegewezen hebben gekregen dan andere kopers en zou een grotere boerderij hebben mogen bouwen dan volgens gemeentelijke regels was toegestaan. Knops is het niet met de berichtgeving eens en spande tegen de twee kranten een bodemprocedure aan.

En nu gaat het hard tegen hard. In de rechtszaal hield Knops een nogal lomp betoog. De journalisten in kwestie spreken direct van karaktermoord en halen de persvrijheid er bij.

Zulke zaken hebben meerdere aspecten. In de eerste plaats: wat is er waar? Het valt te hopen dat de rechter kan vaststellen hoe de vork nu echt in de steel zit. Dat scheelt een hoop gescheld over en weer.

In de tweede plaats, politici moeten beslist uitkijken met het aanvallen van de pers. Persvrijheid is een groot goed en hoge bomen vangen nu eenmaal meer wind. In een publieke functie moet je gewoon maar wat meer tegen kritiek kunnen.

Van de andere kant, journalisten moeten niet bij elk zuchtje tegenwind meteen de complete persvrijheid er bij slepen. Wie beroepsmatig consequent anderen de maat neemt – en dat doen journalisten, overigens geheel terecht! – moet er tegen kunnen dat hij zelf ook kritiek krijgt. Dat houdt iedereen scherp.

Maar goed, in dit geval was het meer dan een zuchtje tegenwind en dus verliest Knops dit potje communicatief worstelen op punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *