13 mrt 2015 – Deadline

Je maakt met een journalist een goede afspraak voor een interview. Degene die geïnterviewd wordt neemt de tijd, en na afloop mogen we het resultaat tegenlezen “op feitelijke onjuistheden”. En dan hoor je een week niks. Totdat.. Opeens, meestal zo rond 17:50 een bericht in je inbox floept. Of je het even wil nalezen, deadline is vanavond om 19:00 en het verhaal gaat morgen mee.

Bij nalezen blijkt dat de journalist weinig heeft begrepen van wat er is gezegd en dat het interview echt niet in deze vorm kan. Dus je belt de journalist, die vrolijk meldt dat het stuk al naar de opmaak is, maar dat ik er heus nog wel een of twee woorden aan kan wijzigen. Wat nu?

De eerste fout is aan het begin gemaakt. Je moet de journalist er op wijzen dat je een halve dag tenminste nodig hebt voor lezen, corrigeren en accorderen. Nu word je gewoon voor het blok gezet. Accepteer geen deadlines die niet realistisch zijn.

En als je dan toch in deze situatie bent beland, trek dan onmiddellijk de toestemming voor het interview in. Jammer dan van die lege pagina in de krant, maar dat is niet jouw probleem. Leg rustig uit dat de interviewer niet heeft begrepen wat er is gezegd, en dat het in jouw, maar ook zijn belang is dat er geen onzin in de krant komt.

Reacties zijn gesloten.