13 mrt 2020 – Nuchterheid

Als iedereen nou eens een beetje kalm zou blijven, en niet over elkaar heen zou willen buitelen in het nemen van draconische matregelen, zou het coronavirus nog steeds een flink aantal mensen besmetten, maar zouden we ook weten dat dat niet perse een ramp is. Niet groter dan een stevige griepgolf, die we eigenlijk elk jaar wel hebben

Bondskanselier Merkel zei: “Zo’n zestig tot zeventig procent van de bevolking zal het virus krijgen.” Dat zijn zo’n 50-60 miljoen Duitsers. Als je bedenkt dat de meeste mensen er een paar dagen last van hebben, net als bij een gewone griep dan is dat vervelend en ontwrichtend voor het dagelijkse leven, maar niet, zoals onheilsprofeten ons willen doen geloven, het einde aller tijden.

Donderdagavond speelde de discussie over het al dan niet sluiten van alle scholen in Nederland en Rutte botste hard met de Tweede Kamer. De Kamer: Doe alle scholen dicht anders breng je mensen willens en wetens in groot gevaar versus Rutte: de deskundigen zeggen dat het niet verstandig is.

Een typisch voorbeeld van de corona-hysterie. Ik vind dat we er allemaal goed aan zouden doen om naar de deskundigen te luisteren en niet proberen om een wedstrijdje maatregelen-stapelen te organiseren. Ik ben het dus helemaal met Rutte eens, die het advies van de wetenschap laat prevaleren boven de onderbuik. Normaal is de onderbuik al niet zo’n hele geode raadgever in communicatie- of beleidskwesties, maar in crisissituaties zéker niet.

Er is misschien toch wel een medicijn tegen het corionavirus: nuchterheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *