14 aug 2020 – Magisch

Er loopt een woordvoerder bij het Ministerie van Defensie met een brede grijns op zijn gezicht rond. En terecht.

Via Twitter ontving het Ministerie een klacht van een inwoner van Diffelen. Je weet wel, bij Marienberg. De inwoner – een zekere Gert – was zich rot geschrokken van een straaljager die heel laag over zijn dorp raasde: F16? JSF? Op nog geen 100 meter boven Diffelen, Marienberg!!!! Hoe kan dit? luidde de tweet.

Wat doe je dan als woordvoerder? Volgens de regels moet je dan uitzoeken welke vlucht het betrof, of er regels met betrekking tot vlieghoogte zijn overtreden en wat er precies gebeurd is. Vervolgens formuleer je een keurig en saai antwoord.

Maar je kan het ook anders aanpakken. En toch de gestelde vraag beantwoorden, al is het wel een beetje letterlijk. Op het Twitteraccount van Defensie verscheen na een uurtje het volgende antwoord: Beste Gert, dank voor je belangstelling in de Koninklijke Luchtmacht. Inderdaad, vliegen lijkt magisch, maar geloof ons: er is een natuurkundige verklaring voor. Met straalmotoren wordt stuwkracht geproduceerd, de vorm van de vleugels zorgt vervolgens voor ‘lift’ en hup, daar gaan ze.

Goed gedaan. Je geeft zo een Twitteraccount een gezicht. Je laat zien dat er echte mensen en geen FAQ’s de antwoorden opstellen. Door allerlei afdelingen afgestempelde FAQ’s zijn immers zelden grappig. Het is goede communicatie, bedrijven en organisaties bestaan uit mensen en zijn geen abstracte dingen. Dat dat ook bij een ministerie kan, vind ik mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *